تصویر بنر 18 ماه ضمانت برای محصولات موبایل تصویر بنر 18 ماه ضمانت برای محصولات کامیپوتر

هر آنچه که باید درباره هارد بدانید!

تاریخ انتشار

انتشار توسط خرید هارد از فروشگاه اینترنتی امارات رایان

20 / 09 / 1402

هر آنچه که باید درباره هارد بدانید!

هر آنچه که باید درباره هارد بدانید!

هارد دیسک قطعه ای از سخت افزار است که تمام اطلاعات دیجیتالی شما را ذخیره می کند. تمام اطلاعات شما از عکس ها، فیلم ها، موسیقی ها، برنامه ها و غیره گرفته تا سیستم عامل (ویندوز، لینوکس یا مکینتاش) همگی روی هارد دیسک شما ذخیره می شوند.

دسترسی سریع

اگر زمان کافی برای خواندن مقاله ندارید و می خواهید یک راهنمای انتخاب سریع برای انتخاب هارد دیسک داشته باشید، این چند نکته را در نظر بگیرید:

حجم مورد نیاز؟

پاسخ به این سوال کاملاً به استفاده شما بستگی دارد. اگر تعداد فایل هایی که باید ذخیره کنید بیشتر است یا نوع فایل های شما حجیم تر است، هنگام خرید کامپیوتر به هارد دیسکی با ظرفیت بیشتر نیاز دارید.

حجم فایل های متنی چند کیلوبایت و بسیار کم است. فایل های عکس از نظر اندازه بزرگتر هستند و چند صد کیلوبایت را اشغال می کنند. فایل های ویدیویی معمولاً بزرگ هستند و از چند صد مگابایت تا چندین گیگابایت متغیر هستند. تصویر زیر تعداد تقریبی هر فایل را با توجه به حجم متوسط هر یک برای یک هارد دیسک 10 ترابایتی نشان می دهد.

به طور کلی با توجه به افزایش قیمت قبلی، حداقل 500 گیگابایت هارد دیسک هنگام خرید کامپیوتر می تواند برای بسیاری از برنامه ها کافی باشد. با توجه به خطی بودن افزایش قیمت می توانید بعدا با خرید یک هارد دیسک دیگر ظرفیت دستگاه خود را افزایش دهید.

سرعت؟

مکانیسم هارد دیسک ها به این صورت است که با چرخاندن صفحات (صفحات ذخیره سازی) به اطلاعات دسترسی پیدا می کنند. بنابراین هرچه سرعت این چرخش بیشتر باشد سرعت هارد دیسک بیشتر می شود. در هارد دیسک ها دو سرعت 5400 (چرخش در دقیقه یا RPM) و 7200 وجود دارد البته هارد دیسکی با سرعت چرخش 7200 سریعتر از هارد دیسک با سرعت 5400 خواهد بود اما این تفاوت در سرعت است. در هارد اکسترنال و همچنین در خواندن فایل های کوچک به سختی قابل تشخیص است.

به طور کلی می توان گفت که در اکثر برنامه ها سرعت هارد دیسک ها یکسان خواهد بود. اما اگر دو هارد با قیمت و مشخصات یکسان و تنها تفاوت آنها در سرعت چرخش باشد، انتخاب مناسب هارد با سرعت بالاتر خواهد بود.

قیمت؟

حداقل هارد دیسک توصیه شده برای سیستم های امروزی حداقل 500 گیگابایت خواهد بود. قیمت آن تقریباً 300 هزار تومان (در زمان نگارش مقاله) خواهد بود. قیمت هارد خانگی یک ترابایتی تقریباً 600 هزار تومان (در زمان نگارش مقاله) می باشد که برای سیستم های معمولی خانگی و اداری و حتی بازی های معمولی پیشنهاد می شود. با توجه به نیازتان باید حجمی بالاتر از یک ترابایت تهیه کنید. این حجم در حال حاضر برای هاردهای 10 ترابایتی تقریباً 5 میلیون و 500 هزار تومان است.


تفاوت بین برندها و مدل های هارددیسک

در انتخاب بین دو هارد، تفاوت برند تفاوتی در انتخاب ایجاد نخواهد کرد. اما انتخاب مدل مناسب در هر برند باید با توجه به نیاز و کاربری شما انجام شود.

در برند سیگیت

سری BarraCuda: قیمت مقرون به صرفه مناسب برای استفاده عمومی

سری IronWolf: برای استفاده در سرورها و سیستم ها 24/7 (استفاده 24 ساعته، 7 روز هفته)

سری FireCuda: مناسب برای سیستم های بازی

سری SkyHawk: برای سیستم های مداربسته با کیفیت ضبط بالا

در برند وسترن دیجیتال

سری آبی: قیمت مناسب و مناسب برای استفاده عمومی

سری سیاه: سرعت و ثبات بیشتر در بازی های حرفه ای یا تولید و رندر محتوا

سری قرمز: برای استفاده در سرورها و سیستم ها 24/7 (استفاده 24 ساعته، 7 روز هفته)

سری بنفش: برای سیستم های مداربسته با کیفیت ضبط بالا

سری طلایی: گران ترین و مناسب ترین برای سیستم هایی با حجم کاری بسیار بالا

در برند توشیبا

سری قرمز: قیمت مقرون به صرفه و مناسب برای استفاده عمومی

سری سبز: برای سیستم های مداربسته با کیفیت ضبط بالا

سری آبی: مناسب برای سیستم های فیلمبرداری سبک

سری قهوه ای: برای استفاده در سرورها و سیستم ها 24/7 (استفاده 24 ساعته، 7 روز هفته)

سری نقره ای: مناسب برای بازی های حرفه ای یا تولید و رندر محتوا

ظرفیت هارد دیسک

تمام اطلاعات ذخیره شده در هارد دیسک شما با معیارهای ذخیره سازی اندازه گیری می شود. کوچکترین واحد اندازه گیری در کامپیوتر بایت است که از 8 صفر و یک تشکیل شده است که هر صفر و یک یک بیت است. واحدهای دیگر کیلوبایت، مگابایت، گیگابایت، ترابایت، پتابایت و ... هستند که هر واحد برابر با 1024 برابر واحد قبلی است. نکته ای که هنگام مشاهده حجم هارد دیسک در کامپیوتر وجود دارد، تفاوت بین واحدهای موجود در کامپیوتر و در پایه اعشاری است. در پایه اعشاری، هر واحد 1000 برابر واحد قبلی است، مانند یک میلیارد برابر با هزار میلیون واحد، اما در رایانه که بر اساس باینری است، هر واحد 1024 برابر واحد کوچکتر است. این اختلاف 24 واحدی، مقدار عدد نمایش داده شده را متفاوت می کند. بنابراین یک هارد دیسک با حجم یک ترابایت (یا 1000 گیگابایت) دارای حجم 1.000.000.000.000 بایت خواهد بود اما حجمی که در کامپیوتر نشان داده می شود 931 گیگابایت خواهد بود.

انواع هارد دیسک

هارد دیسک ها را می توان به چند جنبه تقسیم کرد:

1- اندازه

دو نوع هارد دیسک از نظر اندازه وجود دارد

2.5 اینچ برای لپ تاپ و استفاده خارجی

3.5 اینچ برای کامپیوترهای رومیزی و شبکه


2- نوع کاربر

مصارف معمولی و خانگی

استفاده حرفه ای

برای سرور و شبکه

برای سیستم های امنیتی و دوربین مدار بسته


3- پورت های اتصال

IDE: پورت برای هارد دیسک های قدیمی که داده ها را به صورت موازی منتقل می کردند.

SATA: پورت برای هارد دیسک های جدید که داده ها را به صورت سریال منتقل می کند.

SCSI: این پورت در گذشته بسیار محبوب بود و اجازه می داد 8 یا 16 دستگاه به یک پورت متصل شوند، اما اکنون SATA محبوبیت بیشتری دارد.


مقایسه hdd و ssd

SSD ها مزیت نسبی بسیار بیشتری نسبت به HDD ها دارند، اما این نتیجه گیری به این معنا نیست که انتخاب SSD همیشه هنگام خرید کامپیوتر صحیح است.

به طور کلی، هارد دیسک برای شما مناسب است اگر:

-شما به ظرفیت بیشتری نیاز دارید، تا 12 ترابایت در هر هارد دیسک

-نمی خواهید پول بیشتری خرج کنید

-سرعت بارگذاری سیستم عامل یا باز شدن فایل ها برای شما اهمیت خاصی ندارد.


SSD ها برای شما مناسب هستند اگر:

بودجه شما به شما امکان خرید آنها را می دهد

شما به فضای ذخیره سازی زیادی نیاز ندارید

سرعت بارگذاری سیستم عامل و باز کردن فایل ها برای شما مهم است.


اجزای داخلی هارد دیسک

دیسک

دیسک ها صفحات دوار آلومینیومی هستند. معمولاً از چندین دیسک در هارد دیسک ها برای افزایش میزان حافظه استفاده می شود. پلاترها از آلومینیوم یا شیشه ساخته می شوند و لایه نازکی از اکسید آهن یا آلیاژ کبالت روی آنها پوشانده شده است. هر دو طرف دیسک ها می توانند اطلاعات را ذخیره کنند.

سر خواندن/نوشتن HEAD

این قطعه بر روی Head Arm نصب می شود. کار این قسمت خواندن و نوشتن داده ها به صورت 0 و 1 (باینری) روی قسمت های بسیار کوچک در Platter است. زمانی که Head وظیفه ذخیره سازی داده ها را دارد، مقادیر مغناطیسی صفر و یک را در این قسمت های بسیار کوچک قرار می دهد و زمانی که می خواهد داده ها را بخواند، مقادیر را برخلاف حالت نوشتن می خواند.

قسمت Head تنها چند نانومتر از Platter آن فاصله دارد. هر چه این فاصله به دیسک ها نزدیکتر باشد، به دلیل امکان کوچک شدن بخش های ذخیره سازی، فضای ذخیره سازی هارد دیسک بیشتر می شود.

موتور یا اسپیندل

وظیفه این قسمت چرخاندن دیسک ها می باشد. به این ترتیب قسمت سر می تواند داده ها را در نقاط مختلف صفحات مغناطیسی بخواند یا بنویسد. قسمت موتور دوار می تواند از 4200 (در هاردهای قابل حمل کم مصرف) تا 15000 (در هاردهای حرفه ای و ویژه) دور در دقیقه (RPM) بچرخد. هرچه سرعت بالاتر باشد، دسترسی به اطلاعات روی هارد دیسک سریعتر خواهد بود.

کنترل کننده بازوی ACTUATOR

این قیمت امکان جابجایی سر بازو را با کمک دو آهنربا بسیار قوی و یک سیم صفحه بین آنها فراهم می کند. وظیفه این بخش این است که همیشه سران در بخش مناسب خواندن و نوشتن باشند. اغلب صدای شنیده شده از هارد دیسک مربوط به حرکت سریع این قطعه است.

بازوی سر

یک قطعه فلزی ظریف معمولاً به شکل مثلث که سر روی آن نصب می شود. برای هر سر در هر طرف هر دیسک یک بازو وجود دارد و همه آنها پس از اتصال به قسمت چرخان بازو به Actuator منتهی می شوند. به این معنی که با حرکت Actuator، تمام بازوها و همچنین سرها با یکدیگر حرکت می کنند و نمی توان یک سر را روی یک سکتور خاص قرار داد.

هنگامی که هارد دیسک کار نمی کند، هدها در این قسمت قرار می گیرند تا از خطرات احتمالی برخورد هد به دیسک ها جلوگیری شود.

پورت های اتصال کانکتور

پورت هارد دیسک بخشی از هارد دیسک است که هارد دیسک را با استفاده از کابل به مادربرد متصل می کند و به کاربر اجازه می دهد اطلاعات را از هارد دیسک بخواند یا روی آن اطلاعات بنویسد. در هارد دیسک های قدیمی قسمتی به نام Jumper در نزدیکی پورت وجود داشت که به کمک آن کاربر می توانست نوع اتصال هارد دیسک را مشخص کند، این قسمت در هارد دیسک های امروزی حذف شده و به صورت خودکار توسط بایوس شناسایی می شود.


تفاوت بین حافظه داخلی و خارجی

هارد دیسک های داخلی و اکسترنال تقریباً در همه ویژگی ها مشابه هستند، اما این بدان معنا نیست که تفاوتی بین آنها وجود ندارد. در حالی که تقریباً همه رایانه ها به یک هارد دیسک داخلی نیاز دارند، این نیاز کاربر است که تعیین می کند آیا او به هارد دیسک خارجی نیاز دارد یا خیر. هارد اکسترنال به دلیل قابلیت پشتیبان گیری از داده ها، انتخاب خوبی برای محافظت از اطلاعات شما خواهد بود. مهمترین تفاوت هارد داخلی و اکسترنال در محل قرارگیری آنهاست. هارد دیسک های داخلی داخل کامپیوتر یا لپ تاپ شما هستند و هارد های اکسترنال نه. هارد دیسک های داخلی همیشه به دستگاه شما متصل خواهند بود و دلیلی برای جدا کردن آنها نخواهید داشت جز تعویض آنها، اما هارد دیسک های خارجی قابل جابجایی هستند. هارد دیسک های داخلی به دلیل نحوه اتصال (اتصال مستقیم به مادربرد) سرعت انتقال بالاتری دارند.

فایل پشتیبانی اطلاعات

طبق ضرب المثلی در زمینه فناوری اطلاعات: "شما هرگز اهمیت پشتیبان گیری را درک نخواهید کرد مگر اینکه در غیاب داده های اصلی به آن نیاز داشته باشید." متاسفانه امروزه این جمله مصادیق و کاربردهای زیادی دارد و کاربران زمانی متوجه این نکته می شوند که اطلاعات از بین برود.

پشتیبان گیری به معنای داشتن یک کپی از داده های اصلی در همان هارد دیسک یا هارد دیسک دیگر است. اگرچه مفهوم پشتیبان گیری بسیار ساده است، اما روش های انجام آن متفاوت است و اکثر کاربران در تهیه آن دچار سردرگمی می شوند.


پشتیبان گیری اطلاعات را می توان در دستگاه های زیر انجام داد.

-استفاده از مکان دیگری (درایو دیگر) در همان هارد دیسک

-حافظه خارجی و قابل جابجایی مانند فلش USB یا هارد دیسک خارجی

-خاطرات شبکه ای

-فضاهای ابری

به این نکته توجه کنید، فضای ابری که داده ها را همگام سازی می کند، پشتیبان تلقی نمی شود زیرا زمانی که اطلاعات شما حذف می شود، اطلاعات سرور ابری نیز حذف می شود.

پاک کردن امن داده ها (پاک کردن ایمن)

برای درایوهای سخت، پاک کردن امن به معنای پاک کردن اطلاعات به روشی است که قابل بازیابی نیست. این عملیات فقط شامل یک پاک کردن ساده (مجوز بازنویسی) نمی شود، به این معنی که داده های تصادفی روی هر داده حذف شده نوشته می شود.

برای SSD ها، این عملیات علاوه بر پاک کردن کامل هر سلول حافظه، تمام اطلاعات بیهوده جداول دستگاه (که آدرس سلول ها، صفحات و بلوک ها را ذخیره می کند) را نیز پاک می کند و کارایی دستگاه را افزایش می دهد.


SSD ها حافظه های پرسرعتی هستند و انجام این عمل در موارد زیر توصیه می شود:

• زمانی که می خواهید اطلاعات محرمانه از حافظه غیرقابل بازیابی باشد.

• زمانی که از حافظه برای مدت طولانی یا پس از پر شدن حافظه استفاده کرده اید.

• زمانی که کارایی دستگاه به میزان قابل توجهی کاهش یابد.


هارد دیسک را یکپارچه سازی کنید.

Defragmenting در لغت به معنای یکپارچه سازی است. Defragmenting اصطلاحی است که برای هارد دیسک ها (نه SSD) استفاده می شود. این عمل قبل از معرفی فایل سیستم NTFS توسط مایکروسافت بسیار مفید و کاربردی بود زیرا در این فایل سیستم بهینه سازی به صورت خودکار انجام می شود و قبل از آن عدم یکپارچه سازی و پراکندگی داده ها باعث کندی خواندن فایل ها می شد. با توجه به قابلیت هایی (مانند پیشخوان خواندن، طبقه بندی بهتر فایل ها و ...) که مایکروسافت برای بهینه سازی در ویندوز تعبیه کرده است، حتی پس از سال ها استفاده از هارد دیسک، کمتر شاهد کاهش عملکرد محسوس در این دستگاه ها هستیم.

شاید خوانده باشید یا شنیده باشید که اکثر دستگاه های خارجی با فرمت های FAT16، FAT32 و exFAT عرضه می شوند، بنابراین بهینه سازی برای این دستگاه ها پس از استفاده طولانی مدت بسیار مفید است. این جمله خیلی دقیق نیست و میزان زمانی که با بهینه سازی صرفه جویی می کنید در مقابل زمان بهینه سازی قابل بحث است.

در زمان های قدیم، یعنی زمانی که سیستم های فایل FAT، سیستم عامل DOS و دیسک های سخت با ظرفیت 80 مگابایت بودند، عملیات یکپارچه سازی منجر به افزایش کارایی بسیار شد. اما در حال حاضر با سیستم های پیشرفته این عملیات به صورت خودکار توسط سیستم عامل انجام می شود.

در نهایت، این هشدار را جدی بگیرید: "SSD را یکپارچه نکنید". رفتار حافظه های SSD کاملاً متفاوت از هارد دیسک است. این دستگاه ها اطلاعات پراکنده شده از کانال های مختلف را روی تراشه های مختلف ذخیره می کنند. یکپارچه سازی SSD هیچ مزیتی ندارد. بلکه به دلیل عمر مفید محدود این حافظه ها باعث از کار افتادن سریعتر از مدت زمان از پیش تعیین شده می شود.


Raid چیست و چگونه کار می کند؟

Raid فناوری است که برای افزایش سرعت و قابلیت اطمینان دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات به ویژه هارد دیسک ها استفاده می شود. Raid مخفف عبارت Redundant Array of Inexpensive Disks است. در یک سیستم Raid، حداقل از دو دستگاه ذخیره سازی به صورت موازی استفاده می شود. این دستگاه ها می توانند هارد دیسک یا SSD باشند. Raid شامل چندین تعاریف است که با اعداد مشخص می شوند و هر کدام برای اهداف خاصی استفاده می شوند و برای اهداف خاصی بهینه شده اند. مراحل Raid به شرح زیر است:

Raid 0 - Striping

Raid 1 - Mirroring

Raid 5 - خط کشی با برابری

Raid 6 - Striping با برابری مضاعف

Raid 10 - ترکیب آینه کاری و راه راه


Raid 0

در این نوع Raid داده ها به بسته های کوچک تقسیم می شوند و به طور مساوی در دو یا چند دستگاه نوشته می شوند. با توجه به اینکه داده ها توسط دو یا چند دیسک هد نوشته می شوند، سرعت افزایش می یابد.


Raid 1 - Mirroring

در این روش علاوه بر اینکه روی یک درایو نوشته می شود، یک کپی از آن روی یک یا چند درایو دیگر نیز نوشته می شود.


Raid 5 - خط کشی با برابری

این نوع به حداقل 3 هارد دیسک یا دستگاه ذخیره سازی نیاز دارد و تا 16 دستگاه قابل استفاده است. در این نوع اطلاعات به صورت بسته های کوچک بین درایوها ذخیره می شود و جمع بررسی برابری سایر بسته ها در یک نوشته می شود. اطلاعات برابری روی یک درایو ذخیره نمی شود و بین چندین دستگاه ذخیره سازی پخش و نوشته می شود. بنابراین، اگر یکی از دستگاه های ذخیره سازی آسیب دیده باشد، می توان داده های دستگاه های دیگر را با اطلاعات روی هارد و اطلاعات برابری ذخیره شده بازتولید کرد.


Raid 6 - Striping با برابری مضاعف

این نوع Raid مشابه Raid5 است اما اطلاعات برابری در دو دستگاه ذخیره می شود بنابراین در این نوع Raid حداقل به 4 دستگاه ذخیره سازی نیاز است و در صورت خرابی 2 دستگاه با توجه به این امکان می تواند به کار خود ادامه دهد. خرابی دو هارد دیسک در عین حال، این روش قابلیت اطمینان بالایی را فراهم می کند.


Raid 10 - ترکیب آینه کاری و راه راه

در این روش اطلاعات به بسته های کوچک تقسیم شده و هر کدام در دو هارد دیسک به صورت موازی و به صورت کپی ذخیره می شوند. در واقع از ترکیب 0 Raid و 1 Raid در این روش استفاده می شود. در این روش با نگهداری سریع یک کپی از اطلاعات و با تقسیم اطلاعات به دو قسمت و نوشتن آن، قابلیت اطمینان حاصل می شود.


بازیابی اطلاعات

اگر به طور ناگهانی اطلاعات خود را از دست داده اید یا هارد دیسک شما دچار مشکل شده و صداهای عجیبی تولید می کند؟ در هر دو مورد، شما نیاز به بازیابی اطلاعات دارید. بسته به نوع از دست دادن اطلاعات، امکان بازیابی اطلاعات توسط خودتان یا در موارد شدید توسط مراکز بازیابی اطلاعات وجود دارد.

خبر خوب این است که شانس خوبی برای بازیابی وجود دارد، اما صرف نظر از سناریو، باید در اسرع وقت انجام شود و هرگونه تاخیر در این امر احتمال از بین رفتن کامل اطلاعات را در پی خواهد داشت.

از دست دادن اطلاعات دارای دو منبع نرم افزاری و سخت افزاری است. اگر اطلاعات شما تحت تاثیر نرم افزار قرار می گیرد، اگر تجربه بازیابی اطلاعات دارید، می توانید اطلاعات را بازیابی کنید و اگر تجربه بازیابی اطلاعات ندارید، هر عملی که باعث از بین رفتن دائمی شود، مانند فرمت کردن، نصب مجدد ویندوز و غیره. اطلاعات خواهد بود بنابراین در صورت نداشتن تجربه و دانش کافی و گم شدن اطلاعات مهم، حتما به مراکز بازیابی اطلاعات مراجعه کنید. و اگر مشکوک به مشکل سخت افزاری هارد شماست و صداهای عجیبی تولید می کند، اولین قدم این است که در اسرع وقت کامپیوتر را خاموش کرده و هارد دیسک را جدا کنید و مرحله بعدی مراجعه به مراکز بازیابی اطلاعات است.


تاریخچه هارد دیسک

اولین هارد دیسک در 13 سپتامبر 1956 توسط IBM به بازار معرفی شد که حجم این هارد 5 مگابایت و قیمت آن 50 هزار دلار بود. این هارد دیسک کاملا با دستگاه یکپارچه شده بود و قابل تعویض نبود.

در سال 1963، IBM اولین هارد دیسک قابل جابجایی را با حجم 2.6 مگابایت معرفی کرد.

در سال 1980 اولین هارد دیسک با حجم یک گیگابایت به وزن 250 کیلوگرم و قیمت 40000 دلار تولید و معرفی شد.

اولین هارد دیسک 3.5 اینچی با حجم 10 مگابایت توسط Rodime در سال 1983 به بازار معرفی شد.

سیگیت اولین شرکتی بود که هارد با سرعت 7200 دور در دقیقه را در سال 1992 معرفی و تولید کرد.این شرکت توانست در سال 1996 سرعت 10000 دور در دقیقه و در سال 2000 سرعت 15000 دور در دقیقه را طراحی و تولید کند.

اولین SSD به شکلی که امروزه استفاده می شود توسط SanDisk در سال 1991 تولید و معرفی شد.این SSD با حجم 20 مگابایت تولید شد.


خرید هارددیسک

برای خرید انواع هارد hdd و ssd با بهترین قیمت و نازل ترین خدمات پس از فروش به وب سایت امارات رایان مراجعه کنید.

نماد دسته بندی

جدیدترین مقالات بلاگ

30 / 08 / 1403
معرفی مینی پی‌سی مایکروسافت Windows 365 Link: دستگاهی برای دنیای ابری
29 / 08 / 1403
علائم بدسکتور بودن هارد
28 / 08 / 1403
هارد آبی وسترن چه کاربردی دارد؟
27 / 08 / 1403
بهترین هارد اینترنال بازار
26 / 08 / 1403
معرفی 3 برند معروف و پرفروش هارد اکسترنال
24 / 08 / 1403
راهنمای جامع رفع مشکل Raw شدن هارد اکسترنال
21 / 08 / 1403
چگونه هارد اکسترنال را ریکاوری کنیم؟
20 / 08 / 1403
چگونه هارد اکسترنال را به گوشی وصل کنیم؟
سبد خرید